30 Σεισμοί Νότια της Ιεράπετρας

Τεράστια σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται το τελευταίο εικοσιτετράωρο νότια της Κρήτης. Από το μεγάλο σεισμό των 6.0 Ρίχτερ το μεσημέρι του Σαββάτου, έχουν εκδηλωθεί ήδη 27 μετασεισμοί οι οποίοι είναι ευτυχώς μικρότερης έντασης και το εστιακό τους βάθος συνεχώς μεγαλώνει.

Ο Σεισμός των 6 Ρίχτερ καταγράφηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στα 8.9 χιλιόμετρα, αλλά άλλες υπηρεσίες όπως ο αμερικάνικος οργανισμός σεισμών USGS έδειξε έως και 6.6 Ρίχτερ στα 17.0 χιλιόμετρα βάθος, ενώ άλλες ελληνικές και ξένες υπηρεσίες ανέφεραν μετρήσεις γύρω στα 6.5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Σεισμική Δραστηριότητα Ιεράπετρα, Κρήτη. 3/5/20
Σεισμική Δραστηριότητα Ιεράπετρα, Κρήτη. 3/5/20

Ο συγκεκριμένος σεισμός αποτελεί ευτύχημα που έγινε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και αρκετά μακρυά από κατοικημένες περιοχές και παρόλο που η δραστηριότητα καταγράφεται από 50 μέχρι και 130 χιλιόμετρα μακρυά της Ιεράπετρας, έφτασαν μαρτυρίες στον Εγκέλαδο από κατοίκους των ανατολικών προαστίων του Ηρακλείου ότι η δόνηση ήταν αισθητή, αν και ασθενής, στα βόρεια του νησιού. Το εστιακό του βάθος, 10 με 15 περίπου χιλιόμετρα, είναι αρκετά ικανό να προκαλέσει καταστροφές εάν συμβεί κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Τεκτονικές Πλάκες Ελλάδας
Τεκτονικές Πλάκες Ελλάδας

Όπως φαίνεται και από το χάρτη της καθηγήτριας κ. Α. Κυρατζή, το σημείο εκδήλωσης των σεισμών είναι πάνω στην τομή της αφρικανικής πλάκας και τεκτονικής πλάκας του Αιγαίου.

Στο ακόλουθο χάρτη θα βρείτε τη σεισμική δραστηριότητα από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής, ή εναλλακτικά μπορείτε να το βρείτε και εδώ.

Κυματανάπαλση στο Λιμάνι της Ιεράπετρας

Αποχώρηση Υδάτινης Μάζας, Ιεράπετρα 3/5/20
Υποχώρηση Υδάτινης Μάζας, Ιεράπετρα 3/5/20. πηγή neakriti.gr

Ζημιές δεν έχουν αναφερθεί καθώς επίσης δεν έγινε και κλήση σε κάποια υπηρεσία όπως Πυροσβεστική, Αστυνομία και Πολιτική Προστασία.

Από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία έγινε αναφορά κυματανάπαλσης στα νότια παράλια. Η μεταβολή της στάθμης δεν ήταν περισσότερο από 50 εκατοστά, ενώ το φαινόμενο επαναλήφθηκε μερικές φορές μετά το σεισμό. Στην άνωθι φωτογραφία μπορείτε να παρατηρήσετε την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας μετά το σεισμό.

Show More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button